Toilettagesalon

Zowat iedere hond, ras of bastaard komt in aanmerking voor een verzorging van de vacht, nagels en oortjes. Zo ook de kortharige rassen. In de ruiperiode is het belangrijk om de hond van zijn dode haren te verlossen dat voorkomt vaak jeukproblemen. Dat maakt dat ze zich minder snel  gaan  krabben en bijten. Het is belangrijk om tijdig met deze behandelingen te beginnen zodat uw huisdier zich lekker blijft voelen en er altijd mooi en netjes bij loopt, want ook honden hebben een gevoel van fierheid !
Bij hondensalon Den Bastaard zijn ook GROTE HONDEN welkom, alsook katten.

Salon

Wat gebeurt er met uw hond in het hondensalon

Het is heel belangrijk dat uw hond zich prettig voelt of gaat voelen in het hondensalon.
Dat maakt het in eerste instantie prettiger voor uw troeteldier maar ook voor u is het geruststellend te weten dat je lieveling weinig stress ondervindt bij een toilettage.
Ook voor de trimmer is het handiger en beter werken als de hond rustig en kalm blijft onder de verschillende behandelingen.

Bij een bezoek aan Den Bastaard worden de behandelingen aangepast aan de soort vacht van de hond, het ras alsook aan de  verlangens van de eigenaar van het dier.
De honden (of katten)  worden ontwold en of klitvrij gemaakt. Nadien wordt de hond lekker gewassen, in het gewenste model geknipt of getrimd en indien nodig worden de nageltjes geknipt, oortjes worden schoongemaakt en als de hond het toelaat wordt eventueel tandsteen verwijderd. Verstopte anaalklieren worden in het hondensalon ook behandeld.

Hondensalon Den Bastaard is uitgerust met professioneel materiaal.
Hygiëne is bij ons van heel groot belang. Alle gebruikte materialen worden na iedere trimbeurt grondig ontsmet alvorens een andere hond op de trimtafel wordt geplaatst.
Het hondensalon wordt na iedere werkdag grondig gereinigd  en ontsmet.

Wat betekent “trimmen” ?

Trimmen is een bepaald facet in de vachtverzorging van de hond, waar de losse, dode haren uit de huid van de hond geplukt worden. Het trimmen gebeurt met de vingers of met behulp van een speciaal trimmes.
Dat betekent nu niet dat elke hond, die een behandeling krijgt in een trimsalon geplukt wordt.

Je hebt verschillende vachttypes.

De toilettage van de  vacht is afhankelijk van het vachttype van de hond.

  • Ruwharige honden zoals Schnauzers, vele terrier rassen worden geplukt, d.w.z. ontdoen van losse haren, wat niet betekent dat het haar veel moet worden ingekort.
  • Scheren van ruwharige honden is nefast voor de vacht en kan de huid irriteren,  de haren worden zacht, kleurloos en glansloos; na een maand ziet de hond er al onverzorgd uit.

Hoe vaak gaat u met ruwharige rassen naar het salon: minstens om de 3 maanden.

  • Krulvachten. Honden met een zachte krulvacht zoals Poedels, Bichon frisé en diverse kruisingen worden geknipt en sommige delen worden geschoren.

Hoe vaak naar het hondensalon: liefst om de 6 à 8 weken, minstens om de 2,5 maanden.

  • Langharige honden zoals Shih tzu, Lhasa Apso, Yorkschire terrier … worden uitgeborsteld en uitgekamd en indien nodig ontklit. Sommige hondenbezitters vinden al die lange haren maar niks en willen hun hondje kort geknipt; in geval van kortgeknipte vachten moet de hond regelmatig geborsteld en gekamd worden, omdat door het knippen een enorme wolproductie ontstaat waardoor de vacht zeer gemakkelijk in klitten geraakt.

Hoe vaak naar het hondensalon: liefst 8 à 10 weken, zeker om de 3 maanden.

  • Lange ruige vachten zoals Bobtail en Briard, Bearded Collie … worden uitgeborsteld en uitgekamd en indien nodig ontklit. Als eigenaar heb je wel wat werk aan regelmatige borstel- en kambeurten bij deze vachten om klitvorming te voorkomen.

Hoe vaak naar het hondensalon: indien je zelf niet veel kunt doen zeker om de 3 à 6 weken. In geval je zulke vacht zelf heel goed kunt bijhouden ong. om de 3 a 4 maanden.

  • Honden met dikke korte wolvachten zoals de Newfoundlander, de Golden Retriever, Tervurens herder, Collie enz. … worden in de ruiperiode ontwold en ontdaan van alle losse haren.

Hoe vaak naar het hondensalon ? Je zult het merken aan de  grote hoeveelheid losse haren in huis … dus meestal 2 x per jaar indien je de vachten zelf goed onderhoudt.

  • Honden met kort zijdehaar en bevedering op de rug en poten, buik, borst zoals Spaniëls en Setters … hebben beslist ook regelmatig bezoek nodig aan het salon.  Er is trouwens heel wat trim en uitdunwerk aan.

Hoe vaak naar het hondensalon: Hoe meer haren uw hond heeft, hoe meer je naar het salon moet voor een verzoring.

  • Kortharige rassen zoals Deense Dog, Engelse Bulldig, Basset Hound hebben deugd aan een toilettagebeurt.  Je staat er van versteld hoeveel dode haren er blijven zitten in deze vachten. Deze haren vind je dan onvermijdelijk op je tapijt terug. Een ervaren hondentrimster haalt deze dode haren eruit zodat de vacht terug gaat glanzen.

Hoe vaak naar het hondensalon:  tweemaal per jaar tijdens de ruiperiode.

Belangrijk:gecastreerde en gesteriliseerde honden krijgen een andere vachtstructuur, ze worden wolliger, krijgen langere haren, zelfs op plaatsen die gewoonlijk onbehaard zijn, zoals snuit, voorkant achterpoten.

Deze honden moeten een regelmatige toilettagbeurt krijgen, om klitvorming tegen te gaan en om alle haren te trimmen die er niet horen te staan.

Materialen.

Een hondentrimmer die zijn beroep goed wil uitoefenen, zal ook de geschikte materialen hebben om de hond juist te behandelen. Zo kun je bij een hondentrimmer schaar, kammen en borstels, tondeuze met verschillende scheerkoppen, nageltangen, tandenkrabber, trimmessen, trimtafel, wasinrichting en droogapparatuur aantreffen.
Kortom … een gespecialiseerde en kostbare uitrusting voor de verzorging van je troeteldier.

Wacht niet te lang !!

Heb je een langharige of kortharige hond, verzorg  hem regelmatig zelf en vooraleer je er je geen raad meer mee weet, ga je liefst zo vlug mogelijk een bezoek brengen bij een hondentrimmer, want klitten of haarknobbels kun je niet zomaar uitspoelen of wegwassen !
Zijn de nagels van uw hond te lang? Laat ze knippen door een hondentrimmer vooraleer ze zorgen voor vergroeiingen van tenen of vooraleer ze rond in het voetzooltje groeien. Vind je overal hondenharen in huis ? Dan wordt het zeker tijd je hond een verzorgingsbeurt te laten geven.

Prijs.  

De prijs van de hondenverzorging zal je, als je de uurlonen van een vakman van andere beroepen in gedachten houdt en rekening houdt met het aantal uren er aan je hond gewerkt wordt, bepaald niet tegenvallen.  Van grote waarde is bovendien dat de trimmer u vaak uitstekend advies kan geven over het dagelijkse onderhoud van je hond, opvoeding, conditie enz. … Het zal je duidelijk zijn dat de goede trimmer eigenlijk een “duizendpoot” is, iemand die met zijn handen een ambacht beoefent, maar ook door zijn grondige kennis van de hond je steeds goede raad kan geven.  Het toiletteren van honden kan je evengoed aanzien als het creëren van een kunstwerk, zoals een beeldhouwer een beeld maakt uit hout of steen, zo ook kunnen  hondentrimmers hun eigen creatie leggen in het toiletteren van je troetelhond.

Hondensalon DEN BASTAARD is aangesloten bij TRIMCANIS de beroepsvereniging voor hondenverzorging. Zie www.trimcanis.be